Get dressed, gebruik laagjes

Als er één ding is over aankleden, is het wel het toevoegen van lagen aan je outfit. Het toevoegen van lagen geeft je namelijk meer diepte, meer kleur en vaak ook meer textuur. Zeker als het kouder wordt, wordt het zelfs nodig dit te doen. Uiteindelijk, zullen de vormen en de functie een balans moeten vinden. Een laag moet je lekker warm houden, maar het moet er toch presenteerbaar uitzien. Ideal gezien moet je outfit er nog steeds compleet uitzien als je lagen toevoegd of weghaald. Maar hoe gaat dat eigenlijk?

1. Basis laag

De eerste stap voor iedere laag is de onderste laag, die het meest dichtbij de persoon zit. Dit is eigenlijk wat je draagt als je je sweater en jas uit trekt. Denk dus goed aan je basis laag voor je outfit van de dag! Afhankelijk van waar je naartoe gaat wil je iets meer of minder ademende stof. Zit je binnen en weet je dat het warm is, ga dan voor een lichter shirt, zoals katoen. Ga anders voor een wat zwaardere stof, zoals flanel. Als het weer echt onvergefelijk is, overweeg dan een thermo basis laag onder je ‘echte’ basis laag. Natuurlijk is het altijd goed om je basis laag te verrijken met een stropdas of een vlinderstrik. Hierdoor weet je vaak de basis laag al flink wat bravoure mee te geven.

2. Middelste laag

De middelste laag zal iets van een sweater of een lichter jasje zijn. Het type sweater die jij kiest is afhankelijk van de look die je wilt behalen. Bijvoorbeeld, wil je business tot business casual, ga dan voor een nette pullover met een mooie kraag. Ga je liever wat meer voor de functionele look, denk dan eerder aan een fleece of wollen vest of trui. Hoe dan ook, dit is de laag die je de warmte geeft die je nodig hebt. Maar verwacht niet dat deze laag je gaat beschermen tegen ruig weer zoals wind en regen! Hiervoor het je echt de derde en laatste laag voor nodig.

3. Schill

Deze derde laag brengt het allemaal samen. Het is namelijk dat je hiermee beschermd moet worden tegen de elementen wind, regen en sneeuw. Daarbij zorgt deze laatste laag voor een beter warmtebehoud. Het type jas je wilt kiezen hangt af van het type weer. Zoiets als een peacoat zal de nadruk leggen op isolatie van wind bescherming, maar biedt minder bescherming tegen regen. Zoiets als een trench coat levert isolatie in, maar daar krijg je betere regenbescherming voor terug.

 

Stijl Tips:
Kleur

Omdat koud weer kleuren aan de stille kant van het spectrum zit, kan hiermee makkelijker combineren dan met lichtere zonnige kleuren. Er zijn verschillende kleuren zoals, navy blauw, khaki en grijs die eindeloos veel mogelijkheden bieden tijdens ieder seizoen. Je kunt lagen in iedere volgorde toepassen, het kan bijna niet fout gaan. Wil je toch liever wat meer kleur, je kunt deze kleuren ook goed combineren met een aantal felle aanstekelijke kleuren. Speel er gerust mee en kom erachter waarin jij je het prettigst voelt

 

Textuur

Het mooie van verschillende weertypen is dat je eindeloos kunt spelen met kleuren en stijlen die passen bij het jaargetijde. In de winter kun je gaan voor een paar mooie unieke texturen, zoals dikke draden een volle ruigere look geven. Denk hierbij ook aan een wollen stropdas waarbij deze techniek van grove structuren kan worden gebruikt. Leuk is juist om dit weer te combineren met een katoenen basis shirt waardoor je een volle, doch vlotte look creeert.

Uitvogelen waar voor jou werkt is een process van vallen en opstaan. Speel met verschillende stijlen, kleuren en texturen en wees vooral niet bang om te experimenteren met kledingstukken waarvan je niet zeker weet of het wel combineert. Dit kan soms juist extreem goede combinaties opleveren! Check internet, surf door social media kanalaen en vraag je vrienden om feedback en voordat je het weet ben jij de koning van het combineren!